Translate

viernes, 27 de noviembre de 2009

Novas Bou e Vara




Resumo da semana
Do 23 ó 27 de novembro









BOU. A Boa noticia da Semana
Sentolas a machadasos.
Por Lino Prieto


A boa nova desta semana ten que ver co sector extractivo:
ABRIU A VEDA DA CENTOLA.






Facémonos cargo de que é un feito que sucede cada ano, pero nos, en calidade dos animaliños mantidos a pan que somos, consideramos que o centolo é un complemento excelente na nosa dieta.

Este luns as centolas (*Maja brachydactyla*), encheron casi literalmente as lonxas, concretamente a lonxa do Grove casi bota por fora coas riadas de capachos cheos desde crustáceo cecápodo. E xa que estamos na burra contámosvos tamén que no Grove vanse celebrar as VII Xornadas da Centola, que consisten en que un listado de locais hostaleiros ofrezan a centola como prato estrela a prezo pechado.

Pola nosa parte corroborar que a centola este ano está marabillosa de saúde, de sabor e de enchente. Boa mostra delo é esta fotografía deste martes, no local de ensaio dos "Canheros", na que se escacharon os bichos hasta co cú da mACHAda!


VARA. A mala nova da semana
Toxinas a tutipleni
Por Xaquin L. Cuíñas


A vara esta semana vai para ese novo sistema de analíticas de biotoxinas que a Comisión Europea quere poñer en funcionamento en toda Europa para o sector do mexillón.



O sector do mexillón galego, que non anda nas mellores épocas, desprazouse esta semana ate Madrid para reclamar ante a “Junta Nacional Asesora de Cultivos Marinos (Jacumar), un órgano do Ministerio de Medio Ambiente e Medio Rural e Marino que “non hai motivo para sustituir o método actual de análise por outro que se pretende impoñer como método de referencia a pesares de que nin sequera se ten validado científicamente".


O máis curioso deste novo sistema é que aplicaríase tan só para os países comunitarios; esto é, que os productores europeos terían que someterse a unhas analíticas máis restrictivas que as dos seus competidores como Chile, Perú ou China. Así podería darse o caso de que estivese paralizada a extracción do mexillón galego por superar o nivel de biotoxinas e ter os supermercados cheos de mexillón de fora cun nivel de toxicidade maior.

Bueno, este sector que tamén ten moito que rañar e que tería que levar moitas varas, nesta ocasión semella ter razón. Así que a vara para esa Comisión Europea que, se quere poñer unha vara de medir, que sexa igual para todos.



E como non hai mal que por ben non veña, agardemos que estas cousas axuden a que o sector se volte xuntar. A ver.

No hay comentarios: