![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJteom43Rr16WDvA-ptjXstH8DJNZHmqojFXGF-s9ibTp521pQ-NYOFxHKccCdOku_ZKcgRTkETLoDrBu0eqo-kvHFXUYL74SOGHRAz0kgucNBR1VLbpTaW0Vq_eROa7Ck7SL7R1PMIawb/s200/trik.png)
Resumo da semana
Do 23 ó 27 de novembro
BOU. A Boa noticia da Semana
Sentolas a machadasos.
Por Lino Prieto
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaiRYez6ZWzkFJXxptoY4BJHbRcqmlEr_1WTvP4vP61KxKcnW1_M5x0iZ7CqH1SwpjJBwXY6YJnFwyxQBQL4ayIB42Bf-bySuN9yilKmWLCyPWlmTJCBW5wnw4puSnH3G9yfVz1SWi8-kP/s320/entolo_2009_(9).jpg)
A boa nova desta semana ten que ver co sector extractivo:
ABRIU A VEDA DA CENTOLA.
Facémonos cargo de que é un feito que sucede cada ano, pero nos, en calidade dos animaliños mantidos a pan que somos, consideramos que o centolo é un complemento excelente na nosa dieta.
Este luns as centolas (*Maja brachydactyla*), encheron casi literalmente as lonxas, concretamente a lonxa do Grove casi bota por fora coas riadas de capachos cheos desde crustáceo cecápodo. E xa que estamos na burra contámosvos tamén que no Grove vanse celebrar as VII Xornadas da Centola
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHzGP8kBYzEABY3UNHCQO210rILtYJlvHBTCjL1k50tq2h4fI47xkHBzlPY3P2u6D858Vq-aA6w4JZ0_HqLrEVoWhoxrj4p8kZD4ZXZCJzaYCcCrG8I25oamagQqLQjJ3W6C-kq6_3LK2o/s400/sentolas.jpg)
VARA. A mala nova da semana
Toxinas a tutipleni
Por Xaquin L. Cuíñas
A vara esta semana vai para ese novo sistema de analíticas de biotoxinas que a Comisión Europea quere poñer en funcionamento en toda Europa para o sector do mexillón.
O sector do mexillón galego, que non anda nas mellores épocas, desprazouse esta semana ate Madrid para reclamar ante a “Junta Nacional Asesora de Cultivos Marinos (Jacumar), un órgano do Ministerio de Medio Ambiente e Medio Rural e Marino que “non hai motivo para sustituir o método actual de análise por outro que se pretende impoñer como método de referencia a pesares de que nin sequera se ten validado científicamente".
O máis curioso deste novo sistema é que aplicaríase tan só para os países comunitarios; esto é, que os productores europeos terían que someterse a unhas analíticas máis restrictivas que as dos seus competidores como Chile, Perú ou China. Así podería darse o caso de que estivese paralizada a extracción do mexillón galego por superar o nivel de biotoxinas e ter os supermercados cheos de mexillón de fora cun nivel de toxicidade maior.
Bueno, este sector que tamén ten moito que rañar e que tería que levar moitas varas, nesta ocasión semella ter razón. Así que a vara para esa Comisión Europea que, se quere poñer unha vara de medir, que sexa igual para todos.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZsH7lTQzGIiWd_8kay3JaADPuAJ_heyNRYImuw2r5zGaX994-IeSvop9m5_4gG0RMWnij7G7QFYElVu8A61BdtFMaJ_3489PGc9hSxB8s892Sva86wYAyoMlYdiwjk-wNc8dVkLPDQG3B/s200/bateas.png)
E como non hai mal que por ben non veña, agardemos que estas cousas axuden a que o sector se volte xuntar. A ver.
No hay comentarios:
Publicar un comentario